wtorek, 18 lutego 2014

Przepis na kulki mięsne w sosie pieczarkowym

Po szybkim obiedzie z parowaru, sosie pomidorowym (z mięsem mielonym) i gulaszu na bogato przyszedł czas na kolejny przepis na pyszne danie. Tym razem zapraszam na kulki mięsne w sosie pieczarkowym.

Propozycja dla całej rodziny, wychodzi ok. 17 kulek.

Składniki:
pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 cebula posiekana
1 jajko
trochę mleka
1 kopiasta łyżka bułki tartej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
olej do smażenia 

sos:
1 łyżka masła
250 g pieczarek drobno pokrojonych
1 łyżka mąki
pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
świeżo zmielony czarny pieprz
śmietana

Wykonanie:
Składniki na kulki wymieszaj tak, by powstała spójna masa. Dodaj więcej bułki tartej, jeśli są zbyt luźne lub mleka, jeśli są zbyt zwarte. Uformuj kulki, usmaż na oleju i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na tej samej patelni roztop masło, wrzuć na nie pieczarki i duś przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Kiedy pieczarki będą już dość miękkie, posyp je mąką i przemieszaj. Następnie dolej wywar, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos dopraw pieprzem i zabiel śmietaną.
Wrzuć pulpety do sosu, przemieszaj i duś kilka minut.
Kulki smakują najlepiej podane z ziemniaczanym puree i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. O super! To już wiem, co jutro na obiad. Dziś króluje krem z brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W jakim wieku było Pani dziecko kiedy podała mu Pani pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie nie pamiętam. Na pewno po roku, może nawet bliżej półtora. Ale do dziś nie przypadły jej do gustu i raczej je zostawia na talerzu.

    OdpowiedzUsuń