Po szybkim obiedzie z parowaru, sosie pomidorowym (z mięsem mielonym) i gulaszu na bogato przyszedł czas na kolejny przepis na pyszne danie. Tym razem zapraszam na kulki mięsne w sosie pieczarkowym.
Propozycja dla całej rodziny, wychodzi ok. 17 kulek.
Składniki:
pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 cebula posiekana
1 cebula posiekana
1 jajko
trochę mleka
1 kopiasta łyżka bułki tartej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
olej do smażenia
sos:
1 łyżka masła
250 g pieczarek drobno pokrojonych
1 łyżka mąki
pół szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
świeżo zmielony czarny pieprz
śmietana
śmietana
Wykonanie:
Składniki na kulki wymieszaj tak, by powstała spójna masa. Dodaj więcej bułki tartej, jeśli są zbyt luźne lub mleka, jeśli są zbyt zwarte. Uformuj kulki, usmaż na oleju i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na tej samej patelni roztop masło, wrzuć na nie pieczarki i duś przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Kiedy pieczarki będą już dość miękkie, posyp je mąką i przemieszaj. Następnie dolej wywar, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos dopraw pieprzem i zabiel śmietaną.
Wrzuć pulpety do sosu, przemieszaj i duś kilka minut.
Kulki smakują najlepiej podane z ziemniaczanym puree i kiszonym ogórkiem.
Smacznego!
O super! To już wiem, co jutro na obiad. Dziś króluje krem z brokuła :)
OdpowiedzUsuńW jakim wieku było Pani dziecko kiedy podała mu Pani pieczarki?
OdpowiedzUsuńDokładnie nie pamiętam. Na pewno po roku, może nawet bliżej półtora. Ale do dziś nie przypadły jej do gustu i raczej je zostawia na talerzu.
OdpowiedzUsuń